Close search
0
If you’re interested in exploring our work we recommend using our intelligent filtering; but if you have something more specific in mind, please go ahead and search above...View Work
If you’re interested in exploring our work we recommend using our intelligent filtering; but if you have something more specific in mind, please go ahead and search above...Use Work Filter
Powerhouse Parramatta
Specifications
  • Client
    Infrastructure NSW
  • Location
    Powerhouse Museum, Phillip St, Parramatta
  • Completion
    January 1, 2022 — December 1, 2024
  • Services
    Architecture
Image View

Architecture

Powerhouse Parramatta

The World’s First Museum of the Fourth Industrial Revolution.

BVN was a finalist in the design competition for the new Powerhouse Museum in Parramatta. We envisaged a place that would support human wellbeing, strengthen identity, protect the planet and bind us through place.

Our proposal for The Powerhouse was conceptualised as an optimistic and open platform for citizen participation. And for modelling future possibilities as they evolve over the next 100 years.

View from the river
Non-conflicted futures

The new Powerhouse was proposed to be built on Darug Country beside the Parramatta River. It’s a part of Sydney that that has the most diverse multi-cultural populations in the country. In pursuit of a non-conflicted future, we recognise that those things that divide us are matched only by the things that unite us.

We began by looking back; to connect Aboriginal custodianship, colonial infrastructure, and multi-cultural ideas. Then look forward, harnessing technology to connect human and industrial activity at local, national and global scales. Our goal was to create a place that encourages conversation, discussion and shared understanding.

The idea of a ‘non-conflicted future’ is an invitation to imagine a way into acknowledging and moving beyond difference by recognising that which might be shared.
View along the river

Masterplan

The masterplan was conceived as a way of making connections;to the civic link, between museum functions, activation and openness to the river andalong the river edges . At the intersection of these we proposed a programmable public space, as the heart of the precinct. A new socially and intellectually activated setting open to culturally diverse populations and welcoming of new ideas.

Neighbourhood-Making

The new precinct was proposed as a series of built elements that are separated and re-joined. This set up the framework for making a new neighbourhood in the city of Parramatta, without barriers to its organic evolution.

It is proposed that the presence of fire be extended from ancient indigenous origins as a cross-cultural element consistent with the idea of a non-conflicted future.

The manifestation of this idea is the Fire Pavilion enabling both an incidental and programmable setting for conversation and discussion. As a part of the city and river interface, it comes alive at night, illuminated, a place searching for a way forward.

Arriving at the Powerhouse Precinct by autonomous boats

The landscape of the public realm extends itself into the building, so that the journey through the building is always tactile and marked by landscape.

Native trees such as swamp oaks, scribbly gum, swamp mahogany tree, Eucalyptus, and reeds will express the ecology of the site, recapturing pre-European-settlement Parramatta River landscapes.

The Museum

The brief called for a range of large scale, adaptable spaces capable of supporting diverse curatorial possibilities. Presentation spaces were proposed as big box volumes to host curated experiences and digital systems that could evolve with new and emerging technologies. The PowerLabs, Multifunction Spaces, Residences, and Retail by contrast were designed to be intimate, tactile and visually and physically connected

The intersection of the community, residents, researchers, workers and visitors is fundamental to the success of the Precinct. The circulation of building has been designed to enhance the potential of co-location.

Connections

Fundamental to the success of the Precinct is the intersection of the community, residents, researchers, workers and visitors. We proposed the circulation be designed to enhance the potential for co-location and enable moments of exchange and connection.

At the centre of the Powerhouse is an open and radical space that connects the city to the River and people to experiences – an open presentation forum created by lifting the presentation spaces above.

It’s a place that is continuously curated, from mega-events to marketplace to large scale robotic maker space.

Located at the intersection of the lower and upper rise of the precinct, Level 5 redistributes circulation paths horizontally to the upper presentation spaces, the Learning Labs, Digital Labs and The Orchard on top of Presentation.

Theatre of Logistics

As a museum without a permanent collection on show, new possibilities emerge associated with the bump in and bump out of collections. Logistics was once something that happened in the background but the movement of goods around our cities and the world is taking on new levels of prominence. The opportunity was to amplify the movement of the collection and let the public in behind the scenes. We envisaged an exciting, large-scale theatre of logistics that could form a unique, performative element in the operation of the Powerhouse.

Lifted from the ground plane, Presentation Space 2 uses large-scale gantries to hoist large items direct from the back of the trucks into the building.

View North-West across Phillip Street
The Future of Construction

We proposed to construct the new Powerhouse in exciting new ways, faster, smarter and with new materials. Prefabrication and large format robotic 3D printing have been one of the most significant shifts in design and construction that we’ve embraced. No longer are we bound by the limitations of complexity and cost, these enable us to reduce embodied carbon, advance the construction industry and craft a new aesthetic for the Powerhouse.

BVN’s vision for a new Powerhouse Museum in Parramatta won’t eventuate. But as a design process it enabled us to experiment with many of our ideas around sustainable design, turning function into performance, and building new neighbourhoods around culture. As a “living lab” we embrace every opportunity to move our ideas along. They always find a place. And continue to evolve. Like all of us.

The Process

View as Slideshow
Robotic 3D Printing in collaboration with UAP
1:500 Model
The Process (Gallery)
Robotic 3D Printing in collaboration with UAP
1:500 Model
01 of 11

Credits

BVN
Ninotschka Titchkosky, Kevin O'Brien, Ali Bounds, Tim Crawshaw, Kevin O'Brien, Mitch Page, John Walsh, Lisa Fathalla, Felix Saw, Sharon Francis, Kevin Murphy, David Gray, Asher Haynes, Charlotte Canning, Abbie Galvin, Barry Dineen, Catherine Skinner, Annisa Rizal, Mateusz Sum, Adrian Mignot, Nathan Harry, Ciaran Durney, Phil Spedding, Dominic Hawton, Peter Titmuss, Ali Bounds, Jonathan Capparelli, Jared Bird, Nikolas Strugar, Shanny Lam, Lulu Cipriani, Ivan Tejada Navajas
Consultants

Starr Whitehouse, Aspect Studios, ARUP, Transolar, Footprint Company, UAP

Consultants

Starr Whitehouse, Aspect Studios, ARUP, Transolar, Footprint Company, UAP

Photography

BVN Real

Share
Save
Share
Powerhouse Parramatta
Share via:
Or
Copy link...
This page has been added to your custom collection. You now have 0 saved item.View Collection

Related Work

Brisbane
Level 3
12 Creek Street
'The Annex'
QLD 4000
AUS

+ 61 7 3852 2525
brisbane@bvn.com.au

London
Second Home
45–47 Clerkenwell Green
London EC1R 0EB
UK

+ 44 75 4411 7229
london@bvn.com.au

New York
Neuehouse
110 E 25th St
New York
NY 10010
USA

+1 212-273-0440
newyork@bvn.com.au

Sydney
Level 11
255 Pitt St.
NSW 2000
AUS

+ 61 2 8297 7200
sydney@bvn.com.au