Close search
0
If you’re interested in exploring our work we recommend using our intelligent filtering; but if you have something more specific in mind, please go ahead and search above...View Work
If you’re interested in exploring our work we recommend using our intelligent filtering; but if you have something more specific in mind, please go ahead and search above...Use Work Filter
ASB North Wharf
Specifications
  • Client
    ASB Bank
  • Location
    12 Jellicoe St Wynyard Quarter, Auckland
  • Completion
    October 1, 2009 — August 1, 2013
  • Size
    28000m2
  • Services
    Architecture, Interiors
Image View

Architecture, Interiors

ASB North Wharf

A truly modern bank.

This is an international benchmark in sustainable building that provides a head office for ASB Bank with an activities based workplace.

The seven-storey office block highlights a glazed multi-level walkway over a central public lane. The lane facilitates pedestrian connectivity and is the central component of an interconnected public/private space.

Sustainability

ASB North Wharf incorporates a number of innovative environmentally sustainable strategies. The atrium functions as the building’s ‘lungs’ - cross ventilation is achieved by fresh air from the open windows in the façade being drawn up into the top of the building through a ventilating funnel. The light reflector on the building’s roof captures and reflects natural light deep into the building. A distinctive sunscreen on the north façade references the leaves of the Pohutukawa, a native New Zealand north island tree.

An Activity-based Workplace

Designed from the inside out, the workplace is based on a “village square” concept with themed “neighbourhoods” and a range of communal spaces. These provide a choice of work settings and inspire a sense of identity, community and transparency in line with the work culture aspirations of ASB.

East-West Building Section

Impact

A building designed around the wellness of the building’s inhabitants that incorporates natural ventilation and light.

Themed neighbourhoods provide multiple home bases, with choices in work settings empowering staff.

The building’s external skin provides solar and wind control, daylight and views.

The building's distinctive facade shades collaborative settings along the eastern elevation.

"ASB North Wharf is one of the most advanced commercial buildings of its type globally. The guiding philosophy behind the building’s unique design mirrors ASB’s focus on the principles of innovation, teamwork and sustainability.

The interior of ASB’s new corporate headquarters has been specifically designed to promote a sense of activity and well-being for our people. For example, physical transparency offers unobstructed views into and through the building providing a spacious, naturally-lit working environment. At the same time, the expansive design breaks down traditional workplace barriers and offers new levels of flexibility and mobility. In addition, the building’s large open atrium and wide variety of informal gathering and meeting environments naturally draw people and teams together for the sharing of information and ideas.

These features combine to enable ASB people to work with each other in new ways to deliver truly unbeatable service to our customers and communities. ASB has long been known for our desire to innovate and challenge convention. Our new home, ASB North Wharf, will undoubtedly play a major role in helping us to continue to build on this heritage long into the future."

- Barbara Chapman, ASB CEO

The Process

View as Slideshow

The Funnel

The buildings rooftop funnel serves a dual purpose - facilitating natural ventilation whilst referencing Auckland’s volcanic landscape.

Natural Ventilation

The funnel extracts heat and pollutants from the building interior using natural ventilation principles.

The Helioflek

The light reflector on the building’s roof is designed to divert sunlight deep into the building's atrium.

Creating an Icon

Boatbuilders and boat building technologies were employed in the manufacture and installation of the funnel, with components prefabricated offsite and then assembled on site.

Leaf Facade

The facade has been developed to the cost plan of a typical fixed louvre system. Utilising yachting technology to create a ‘leaf’ facade, the design emulates the shade of a tree for occupants within the building.

The Pohutukawa

The distinctive sunscreen references the leaves of the Pohutukawa, a native New Zealand north island tree.

Digital Abstraction

The artistic abstraction of the leaf was digitized and computationally developed into an architectural façade element. BVN in conjunction with the artist then worked with shipbuilders to develop a tensioned façade system that enabled a natural movement of the façade component, just like a leaf.

The Process (Gallery)

The Funnel

The buildings rooftop funnel serves a dual purpose - facilitating natural ventilation whilst referencing Auckland’s volcanic landscape.

Natural Ventilation

The funnel extracts heat and pollutants from the building interior using natural ventilation principles.

The Helioflek

The light reflector on the building’s roof is designed to divert sunlight deep into the building's atrium.

Creating an Icon

Boatbuilders and boat building technologies were employed in the manufacture and installation of the funnel, with components prefabricated offsite and then assembled on site.

Leaf Facade

The facade has been developed to the cost plan of a typical fixed louvre system. Utilising yachting technology to create a ‘leaf’ facade, the design emulates the shade of a tree for occupants within the building.

The Pohutukawa

The distinctive sunscreen references the leaves of the Pohutukawa, a native New Zealand north island tree.

Digital Abstraction

The artistic abstraction of the leaf was digitized and computationally developed into an architectural façade element. BVN in conjunction with the artist then worked with shipbuilders to develop a tensioned façade system that enabled a natural movement of the façade component, just like a leaf.

01 of 15

Credits

BVN
James Grose, Brian Clohessy, Susanne Mayer, Jahan Faeghi, Alan Monckton-Milnes, Simon Hubert, Ben Doherty, Kait Zegers, Bill Dowzer, Brian Clohessy, Delia Ngay, Barry Dineen, Jonathan Capparelli
Collaborators

BVN in association with Jasmax

Consultants

Jasmax Architects, Lumi3D, Marshall Day Acoustics Pty Ltd

Collaborators

BVN in association with Jasmax

Consultants

Jasmax Architects, Lumi3D, Marshall Day Acoustics Pty Ltd

Photography

John Gollings

Awards

The New Zealand Institute of Architects Architecture Medal (2014)
The Interior Design Excellence Awards High Commendation International Category (2014)
The World Architecture Festival High Commendation Office Buildings (2014)
The New Zealand Institute of Architects Architecture Award for Interior Architecture (2014)
Supreme Award - Property Council New Zealand Rider Levett Bucknall Property Industry Awards (2014)
Property Council New Zealand - Hays Commercial Office Property Award (2014)
Property Council New Zealand - merit in Resene Green Building Property Award (2014)
New Zealand Commercial Project Awards - Gold Award (2014)
The New Zealand Institute of Architects Architecture Award for Commercial Architecture (2014)
The New Zealand Institute of Architects Architecture Award for Sustainable Architecture (2014)
The New Zealand Institute of Architects - Auckland Architecture Award for Sustainable Architecture (2013)
RAIA Interior Architecture Award in the International category

Share
Save
Share
ASB North Wharf
Share via:
Or
Copy link...
This page has been added to your custom collection. You now have 0 saved item.View Collection

Related Work


Brisbane
Level 3
12 Creek Street
'The Annex'
QLD 4000
AUS

+ 61 7 3852 2525
brisbane@bvn.com.au

London
Second Home
45–47 Clerkenwell Green
London EC1R 0EB
UK

+ 44 75 4411 7229
london@bvn.com.au

New York
Neuehouse
110 E 25th St
New York
NY 10010
USA

+1 212-273-0440
newyork@bvn.com.au

Sydney
Level 11
255 Pitt St.
NSW 2000
AUS

+ 61 2 8297 7200
sydney@bvn.com.au