St Vincent’s O’Brien Building

1 of 5

Details

BVN
Client
Richard Crookes Construction
Location
The O'Brien Centre, Cnr Burton and Victoria Streets Darlinghurst, Sydney
Completion
2012
Value
$42,000,000
Services
Full Architectural Services
Size

9500 m2

Description

State of the art mental health, drug and alcohol facility developed with sensitivity to heritage considerations

The O’Brien Centre at St Vincent’s Hospital in Darlinghurst amalgamates three previously separate services – drug and alcohol, community, and mental health – into one state of the art facility, offering an integrated service model and continuum of care for patients.

The design of the building responds to the challenges of a narrow corner block, directly adjacent to the heritage 1890’s deLacy building. By pushing the building back on the site, a new urban square is created on the street corner, and the deLacy facade, which has been hidden for many years, is given a prominent position that enhances the streetscape. The perforated bronze-anodized screen provides sun-shading on the western facade and also folds open to create a clear entrance to the building.

Internally, an open atrium creates a stairwell from level three to level seven bringing natural light and views into the core of the building. Patient facilities include a sunny common room with a large cafe/kitchen opening onto a courtyard. Patient wards and consulting rooms are planned around parallel corridors for ease of access, and finished in warm colours and materials, developing a non-institutional feel. Harbour views are captured in a two-storey glazed box on the Burton Street side of the building, which includes meeting rooms and offices.

Location

The O'Brien Centre, Cnr Burton and Victoria Streets Darlinghurst, Sydney