"It will help us attract the top talent from the region"
Kevin Hutchings, Managing Director, SEW

South East Water Headquarters

show quote
1 of 5

Details

Client
South East Water
Location
101 Wells Street, Frankston, Victoria, Australia
Completion
August 2012 - January 2015
Value
$70,000,000.00
Services
Full Architectural Services and Full Workplace Services
Size

11,231m² NLA

13,927m² GFA - Office

10,320m² GFA - Parking

Description

The South East Water project brings together the company’s 700 staff, dispersed across three different locations, into a single purpose-built office in Frankston. The move to a single office targets operational savings of over $20 million and contributes to the rejuvenation of the coastal boulevard of Frankston. The project is an integrated workplace and base building.

The building is designed to complement its location on Frankston’s foreshore and provide a new public facility for the local community – incorporating generous public spaces, cafes and a retail zone along a large verandah which wraps around the building. The building has a domestic scaled entry with an indigenous garden that reflects a ‘beach house’ setting.

To break up the building’s mass and its 100m length, the building is expressed as three parts, articulated externally with differing façades and internally as separate “places” within. A glazed central section opens up the inner workings of the workplace to the external realm, and provides  views out to Port Phillip Bay. A ground stair ascends alongside the external wall providing expansive views – even at the top levels – down to the garden at the base of the building. All service cores are pushed to the east side of the building, enabling the floorplate to open out and maximise stunning bay views to the west, north and south.

Location

101 Wells Street, Frankston, Victoria, Australia

Awards

2016
Corian Design Awards Project Winner
2017
AIA Victorian Chapter - Allan and Beth Coldicutt Award for Sustainable Architecture

Brief Elements

  • A dynamic, innovative environment
  • Effective communication and knowledge-management
  • Environmental innovation
  • Flexibility and adaptability - able to respond quickly to changing customer needs
  • Fostering a strong organisational culture and work ethic
  • Fostering collaboration and joined up thinking
  • Supporting streamlined decision-making open, transparent, inclusive
  • Technology-enabled mobility

Summary

  • Generous public spaces and retail zones to activate and re-energise the boulevard area
  • Service cores pushed back to open up the floorplate to maximise views to Port Phillip Bay
  • Stepping atrium with stair climbing through the space to maximise internal views and promote transparency
  • Designed as a coastal building to accommodate the challenges of its waterfront location
  • Short eight months for all briefing, design and documentation
  • Building embodies company aspirations: the aim of providing a positive legacy and foundation for future success

Consultants

Charter Keck Cramer
Project Manager
Ashurst
Solicitor
SJB Planning
Town Planner
Work Space Logic
Workplace Consultant
Tim Shannon Architecture
Architectural Consultant
Bonacci Group
Structural Engineer
Umow Lai
Services & ESD Engineer
Inhabit Group
Facade Engineer
WT Partnership
Quantity Surveyor
PLP Building Surveyors
Building Surveyor
Surfcoast
Land Surveyor
Coffey Geotechnics
Geotechnical Engineer, Environmental Engineer
Ratio Consultants
Traffic Engineer
Taylor Cullity Lethlean
Landscape Architect
Probuild
Construction Consultant
Leigh Design
Waste Consultant
MEL Consultants
Wind Consultant