Port of Brisbane Visitors Interpretation Centre

1 of 2

Details

BVN
Client
Port Of Brisbane Corporation
Location
Lucinda Dr Port of Brisbane, QLD
Completion
December 2001
Value
$2,500,000
Services
Site Planning, Schematic Design, Design Development, Contract Documentation, Interior Design, Partial Construction Administration
Size

1250 m2 GFA

Description

BVN won this project through a design competition for a new visitors centre at the Port of Brisbane

The centre, sited beside a lake on Fisherman Island, is oriented due north-south and employs a roof which opens to receive southern light into the exhibition spaces.

The centre is designed around a strong environmental agenda with timber construction, passive solar control, solar water heating and a mixture of natural and conditioned air. Supported on timber piles, the building appears to float above the landscape.

Internally, a repetitive structural module with plywood sheeted trusses supported on blade columns, breaks down the space into a series of smaller units for exhibition displays. A comprehensive auditorium of 100 seats and an external amphitheatre provide spaces for education and conferences.

A cafe and dining room with open decks overlooking the lake provide views and cooling breezes for al fresco dining.

Location

Lucinda Dr Port of Brisbane, QLD

Awards

2002
The Royal Australian Institute of Architects The Harry Marks Award for Sustainable Architecture, Highly Commended (QLD)
The Royal Australian Institute of Architects The Beatrice Hutton Award for Commercial Architecture, High Commendation (QLD)
The Royal Australian Institute of Architects - Regional Commendation (QLD)