BVN has recently won the City of Sydney Design Excellence Competition to design a new 198 apartment residential complex in Waterloo

Emblem

show quote
1 of 3

Details

Client
JQZ
Location
52 O'Dea Avenue, Waterloo, New South Wales, Australia
Completion
December 2014 - December 2017
Value
$60,000,000.00
Services
Full Architectural Services. Partial Site Services
Size

2,256m² Site area

17,233m² GFA - Total

16,159m² GFA - Residential

1,074m² GFA - Retail

Description

BVN has recently won the City of Sydney Design Excellence Competition to design a new 198 apartment residential complex in Waterloo.

The site is located between a proposed new park and Gadigal Avenue.

Our winning proposal for the site is based on the creation of a strong ‘Sense of Place’ through the careful balancing of contextual response, residential amenity and building form. Our building is the largest of three buildings proposed on the site with a common basement linking all three buildings. The massing is broken into a series of stacked boxes that have an interconnecting relationship linked by open walkways, slots and landscaped terraces.

The streetscape massing (6-8 stories typically) has a different architectural character from the tower. These forms are more intimate in their architectural character and smaller in massing dimension. The fine grain of the façade and fenestration requirements are offset by the strength in the massing. The key intersection point between the tower and the streetscape massing is exploited with the creation of a large double height communal sky garden on Level 8. Rooftops from level 8 down form a series of cascading gardens. The cascading landscape creates integrated, verdant and diverse sequence of external spaces that complement the architecture and contribute to both the private domain of the residents and the public domain of the neighbourhood and the wider precinct.

Two through site resident links have been created across the site to improve cross block access and views to the Park from the public doamin. Lift lobbies within the building have been designed to be open, linked by multi-storey voids and gardens. Circulation spaces within the building, allow for serendipitous interactions to occur between residents as an extension of the streetscape and create a community of residents.

s1412001_N5_medium

Location

52 O'Dea Avenue, Waterloo, New South Wales, Australia

Brief Elements

  • 198 apartments
  • Basement parking
  • Retail at ground level
  • Flood prone area

Summary

  • The landscape is a conceived as a holistic urban garden
  • Through site links
  • Communal Skygarden
  • Varying the council setbacks to improve apartment amenity and readability of the built form within the broader context

Consultants

JQZ
Client, Airport Application, Construction Management Plan, Environment Management Plan
Urbis
Town Planner, Security Management Plan
Chenchow Little
Association (Building C)
PTW
Association (Building B)
Kink
Physical & 3D Modeller
ABC
Structural
Arup
Facade Engineer & Reflectivity
NDY
Services Engineer, Electrical Engineer, Communications & Security Design, Fire Engineer, Fire Services Engineer, Mechanical, Hydraulic Engineer
Dix Gardner
Certifier
BCA Logic
BCA
Schindler Lifts Australia
Vertical Transport
Harwel Lifts
Goods Lift
Environmental Investigations Australia
Geotechnical Engineer, Contamination
C&M
Civil Engineer, Sediment Control, Flooding Assessment
GAT & Associates
Basix & Energy Efficiency
Windtech
Wind
Traffix
Traffic Engineer
Philip Graus
Peer Reviewer
Newton Fisher & Associates
Quantity Surveyors
ATS Land & Engineering Surveyors
Land Surveyor
Acouras Consultancy
Acoustics
Cheung Access
Access Consultant
McGregor Coxall
Landscaping
Elephant's Foot
Waste Management Plan
Ivolve Studios
Photomontage