"This melting-pot of minds will push the boundaries of science and will lead to new developments and new discoveries"
Raymon Cowley, PhD Candidate, Charles Sturt University

National Life Sciences Hub (NaLSH), Charles Sturt University

show quote
1 of 9

Details

Client
Charles Sturt University
Location
Binya Way, Charles Sturt University NSW 2795, Australia
Completion
January 2010 - December 2012
Value
$48,600,000.00
Services
Masterplanning and Full Architectural Services
Size

6,897m² GFA

5,343m² NaLSH

574m² Glasshouses

980m² Phytotron

Description

Professor Andrew Vann, CSU Vice-Chancellor and President describes the building as “Providing a space where applied and fundamental researchers can be innovative and ultimately produce science for the benefit of Australia, particularly in agriculture”.

To this end the building plays a pivotal role in reshaping the campus’s Science Precinct. The National Life Sciences Hub (NaLSH) is a teaching and research facility for the life sciences at Charles Sturt University, Wagga Wagga. The NaLSH is the first built project from the Science Precinct masterplan developed by BVN. NaLSH provides a hub for research and education in plant and animal sciences, food production and security, animal health, and water and environmental sciences. The building is designed to link students, academics, researchers and technical staff both within the University and externally with industry.

By diverting a divisive central road to the eastern edge of the precinct, the NaLSH is situated to enclose and terminate a new landscaped avenue, which connects many of the existing buildings and encourages a culture of pedestrian activity.

New facilities associated with the project include teaching labs, research labs (PC2 and Quarantine), two glasshouses, a phytotron head house and shared support facilities including office space for researchers.

At the building’s entry, the roof is raised to form a verandah, which provides significant value to campus culture as a welcoming entry point and principal gathering space for researchers and students.

The NaLSH is designed to reflect its locality with the use of red recycled clay brickwork, distinctive to construction in the Wagga Wagga region.

Location

Binya Way, Charles Sturt University NSW 2795, Australia

Awards

2012
MBA NSW Tertiary Buildings Award
2013
RAIA NSW Blacket Prize for Regional Architecture

Brief Elements

  • Generic Research Office & Write up
  • Dry Research Offices
  • PC1 Teaching Labs
  • PC1 Generic Research Labs
  • PC2 Generic Research Labs
  • PC2 Growth Chambers
  • PC2 Cell Culture
  • Glass House
  • Electron Microscope with Vibration Isolation
  • Quarantine Certification (QC)
  • Rhizolysimeter
  • Phytotron

Summary

  • Shared Student/Researcher Verandah and Group Spaces
  • Breakout Space in Teaching Labs within the PC2 Zone to enable varying Modes of Teaching
  • Teaching Labs Utilise a System of Recirculated Cooling which Increases the amount of Usable Bench Area
  • Natural Light Maximised through Use of Light Registers, Assisting in Achieving Green Star Rating
  • Maximised Transparency between Laboratory Spaces and Write up Areas
  • Innovative Energy Reduction Strategies Integrated into the Services Design

Consultants

Joss Construction
Main Contractor
Savills
Project Manager
TTW
Structural, Civil and Traffic Engineer
Umow Lai
Mechanical, Electrical, ICT Engineer and ESD
WT Partnership
Quantity Surveyor
Arup
Acoustic Engineer
JPW
Landscape Architect
Blackett Maguire + Goldsmith
BCA
WSP Lincolne Scott
Hydraulic and Fire Engineer
Morris Goding
Accessibility
Steve Watson & Partners
PCA
Premier Engineering Service
Dangerous Goods