Munich Reinsurance Sydney

1 of 6

Details

BVN
Client
Munich Reinsurance Company Australia
Location
143 Macquarie Street, SYDNEY NSW
Value
$16,200,000
Services
Full Architectural Services
Size

3380 m2 NLA

Description

Workplace fit-out designed to increase and enhance internal interactions between staff of all levels, and between staff and clients

The Munich Reinsurance head office, located in Sydney, builds on the prototype developed for Munich’s Melbourne office, which was completed in 1998. The Sydney project is broader in scope, providing an integrated base building and workplace solution. This included the design of the building facades, a public address and new lobby on Macquarie Street, major services upgrade and the complete interior workplace.

The existing building has a slender floorplate, with access to light available only at the eastern and western ends. To draw natural light into the floorplate, offices and small meeting rooms are located away from the perimeter, allowing the edge to remain for communal zones, with enclosed offices and meeting areas located around the central lift core.

The building’s relatively small floorplate of 350m2 also limits the ability to locate large teams together. A new stair cut through the building, allows staff to move easily between floors, teams and departments, enhancing the business culture and allowing all staff to feel part of the greater business. Lift lobby zones on each floor are also a thoroughfare with lounge and tea points accentuated by the garden theme of colourful screens and plants.

The client’s long-standing commitment to art and the depiction of landscape is notable in a panelled installation which runs the full length of the southern wall on each floor. Externally, a new, sophisticated stone and glass facade, discreetly promotes the brand.

Location

143 Macquarie Street, SYDNEY NSW

Awards

2005
RAIA NSW Interior Architecture Commendation

Brief Elements

  • Base building upgrades
  • Interior fit-out

Summary

  • Incorporation of art work and internal stair, which in itself forms a vertical artwork linking all levels
  • Integrated base building and workplace solution creating a street address and corporate identity, as well as providing training facilities, staff community areas and entertaining spaces
  • Creates a transparent and interactive working environment, despite the limitations of a 350sqm floorplate
  • Design incorporates the company's need for both openness and privacy on each floor