“…an imaginative resolution of siting, planning, landscape and structural simplicity with style and confident, creative detailing…”
Jury Citation, 2012 RAIA ACT Public Architecture Award

HMAS Creswell Gymnasium

show quote
1 of 6

Details

Client
Department of Defence
Location
HMAS Creswell, Jervis Bay Territory, New South Wales, Australia
Completion
September 2006 - June 2011
Value
$12,700,000.00
Services
Full architectural services
Size

3,100m² GFA

Description

The HMAS Creswell Gymnasium is the physical fitness facility for the Royal Australian Naval College located in Jervis Bay, NSW.

The HMAS Creswell site has major heritage and environmental significance; it is on the Commonwealth Heritage List and Register of the National Estate, and classified by the National Trust of NSW.

It is characterised by whitewashed weatherboard buildings, predominantly of a domestic scale.

The Gymnasium successfully merges two seemingly conflicting requirements: providing a large and robust facility for demanding naval training that nestles discreetly within a spectacular and historically significant natural setting.

The building is located on a sloping site, allowing it to be embedded into the landscape, reducing the visual impact and allowing retention of spectacular views from the college entry to Point Perpendicular.

The building’s functions are stretched out along the landscape to exploit the 18m fall by locating the ‘tallest’ space, the multipurpose hall, at the lowest point. The 25m indoor pool is located at the opposite end, and these two major spaces sit beneath separate planar roofs. The entry is a compressed space between, entered via a sharp slice into the landscaped berm.

Robust finishes incorporating local timbers reinforce a strong connection to the surrounding landscape.

Location

HMAS Creswell, Jervis Bay Territory, New South Wales, Australia

Awards

2012
RAIA ACT Public Architecture Award
WAF Shortlist

Brief Elements

  • Multi-purpose hall
  • 25m indoor pool
  • Over pool obstacle course
  • Weights and keiser rooms
  • Climbing wall
  • Offices
  • Change room and showers

Summary

  • Meets heritage requirements and sensitivities through extensive user and specialist consultation
  • 20% cost saving (compared to traditional long span roof) through use of innovative roofing material that minimises sub-structure, installation time and future maintenance

Consultants

Department of Defence
Client
Hansen Yuncken
Managing Contractor
Taylor Thomson Whitting
Structural Engineering
ACOR
Hydraulics Engineering
AECOM
Mechanical, AV, Comms/Data, Acoustics, Fire and Specification
Bassett
Electrical, Security and Lifts
Bennett Design Group
Kitchen Consultant
Gardner Group
BCA
Arup
Fire Engineering
EcoLogical
Bushfire
Wilde and Woollard
Quantity Surveyor