"Teaching in today’s world is a stimulating, interactive and ever-evolving experience."
Professor Sarah Derrington, Head of School and Dean of Law, University of Queensland

FORGAN SMITH BUILDING, UNIVERSITY OF QUEENSLAND

show quote
1 of 6

Details

Client
University of Queensland
Location
Forgan Smith Building, University Drive, St Lucia, Queensland, Australia
Completion
January 2015 - December 2016
Services
Full Architectural Services
Size

4,885m² Total Net Area

Description

The Forgan Smith Building west wing has been re-imagined to suit contemporary needs of the TC Beirne School of Law and Walter Harrison Law Library. The adaptive re-use strategy transformed the restrictive central corridor and cellular room layout through strategic demolition and addition of new parts that support contemporary teaching and learning environments.

The School’s Vision – to be Inspirational, Inquiring, and International has underpinned this new approach, with the resultant identity characterised by historic building fabric and contemporary interiors.

Defined by a grand translucent screen, the Arrival Void is the new, identifiable ‘heart’ for the School. The underpinning rationale for this carefully articulated space is to promote engagement and knowledge sharing across the full spectrum of academics, students and the broader public.  It facilitates the porosity and exposure of the school – to itself and the broader community – providing memorable navigation and address to all groups and spaces.

 

 

Location

Forgan Smith Building, University Drive, St Lucia, Queensland, Australia

Awards

2017
RAIA Qld Chapter - Interior Architecture Award
RAIA Qld Chapter - Educational Architecture Award
Australian Interior Design Awards Best of State Queensland - Commercial winner
RAIA Qld Chapter Brisbane Regional Commendation - Interior Architecture
RAIA Qld Chapter Brisbane Regional Commendation - Educational Architecture

Summary

  • A sense of unity for the School.
  • Added clarity and identity through implementing a single clear building entry under the letters LAW carved into the sandstone in the 1930’s.
  • Introduction of a 3 storey atrium, the ‘Light Court’, to connect all 3 levels of the building for the first time thus creating student study spaces and transparency of activity within the School.

Consultants

Buildcorp
Construction Managers & Contractor
Capital Insight
Superintendents Representatives
Andrew Ladlay Architect
Heritage Consultants
Bligh Tanner Pty Ltd
Structural Engineers
Aurecon Pty Ltd
Electrical, Mechanical, Hydraulics, Fire Engineers / Lift Consultant
Acoustics Noise Vibration
Acoustics Engineer
Steele Wrobel
Quantity Surveyor
ARUP
Fire Engineers
McKenzie Group Consulting
Certifiers & DDA