Energy Corporation Workplace

1 of 4

Details

Location
Level 2 and 3, 180 Ann Street Brisbane, Queensland 4000
Size

2909 m2 GFA

Description

The Energy Corporation Workplace is headquarters for a diversified energy business operating one of the largest electricity generation fleet in Queensland with coal, gas & hydro power stations from the far north to the south east of the state.

The business strategy was to create a ‘future proof focus’ for the project.  The opportunity to create a space that enabled future flexibly in choice and alternatives places to work was paramount to the business. The character of the space was also considered an important aspect to demonstrate to the wider community the ability to embrace change and innovation.

The long linear floor plate has constrained views and light due to the adjacent building façade therefor spatial planning is arranged around views and subtle glimpses of the city and surrounding heritage buildings.  A strong aspect of park and green space is framed along the northern edge providing a picturesque connection with the changing external seasons.

The design concept extends this connection further with an emphasis on Site, Materials and Community. The colour palette and textures draw upon the organisation’s varied sites with the contrast of arid and raw landscapes of the coal stations to the green rocky edges of the hydro sites and the strong sense of community between the corporation’s city head office and these more rural locations.

The floor plates are divided into two distinct characters. The green edge from the northern aspect is mirrored in the interior through a subtle interior gardenscape.  The materiality has a depth and texture with soft indirect lighting creating a warm afternoon glow to the space.  The use of outdoor materials such as weatherboard cladding, stone-like pavement and a variety of plants reinforce the sense of a gardenscape. The exposed raw soffit over amplifies the volume and scale with lightweight canopies overhead creating protection and intimacy to the occupants.

The ‘glass house’ built forms sit within the garden landscape creating weaving circulation pathways for incidental conversation to occur.  Privacy to the rooms are achieved through a graphic pattern film representing a subtle curvature and repetition derived from vines.  When illuminated this pattern creates shadows and textures of the vines on the surrounding pavement. A generous connecting stair and void links the two level gardenscape together.

These communal spaces are contrasted by the ‘city block’ which forms the open workspace on both levels. This space takes on the existing dark carpet scheme and embraces a harder edge and city grid planning.

The project was delivered within an 8 month programme from briefing to hand over on site and was delivered on budget.  The open and collaborative dialogue between project manager, client and consultant team was paramount in the successful delivery of this tailored environment within the time and budgetary constraints.

 

Location

Level 2 and 3, 180 Ann Street Brisbane, Queensland 4000

Awards

2018
The Australian Institute of Architects (RAIA) Qld Chapter Brisbane Regional Commendation - Interior Architecture

Consultants

CBRE QLD
Project Manager
FDC
Principal Builder
Medland Metropolis
Mechanical, Electrical, Hydraulic and Fire Consultant
Arden Architectural
Stair
Mark Gannon & Associates
Quantity Surveyor
Knisco Development Solutions
Certifier