At MLC, we began to talk about the workplace as campus and we realised design was, indeed, a secret weapon for business
James Grose, Principal, BVN Donovan Hill

0 T

0 T

0 T

0 T

Campus MLC

show quote
1 of 5

Details

BVN
Client
MLC
Location
105 - 153 Miller Street, North Sydney NSW
Value
$35,000,000
Services
Full Interior Design Services
Size

18,000 m2 NLA

Description

Reassessing the notion of the work environment within a multi-storey building by creating a workplace that supports the people of MLC

The benchmark Campus MLC project is twofold – the making of a new workplace and the rejuvenation of a heritage listed building. MLC, having merged with NAB, required a new workplace as the final plank in a cultural change programme spanning ten years. The central design tenet was to create a place led by human needs and a response to a culture, rather than a place as a response to a functional brief. MLC sought equality, empowerment and flexibility in its work environment. Accordingly, the project was developed as a vertical campus, with work spaces unified by a new stair throughout the twelve levels, connecting business units and encouraging staff interaction. The central building core comprises a series of themed destination spaces.

The building has a two level entry plane – the major entry from Miller Street, with the secondary entry one level below at Denison Street. Retail occupies these lower levels with carparking and service spaces, and a childcare centre located on the ground floor.

There are two open rectangular floor plates 18m wide, the west is 12 levels, the east 5 levels, with a core attaching the floors. As the west floors rise beyond the fifth level the diagram is essentially an open rectangle with a side core. This plan form has now, many decades after its design, become the norm for contemporary office building design.

Location

105 - 153 Miller Street, North Sydney NSW

Awards

2002
The Royal Australian Institute of Architects Commendation for Interior Architecture (NSW)
The Royal Australian Institute of Architects National Award for Interior Architecture

Brief Elements

  • Vertical street of themed meeting and communal spaces, linked by a new internal stair and designed to increase interaction and sense of community

Summary

  • Vertical street of themed meeting and communal spaces, linked by a new internal stair and designed to increase interaction and sense of community
  • Precursor to many other projects which use workplace design to help facilitate corporate cultural change
  • Integrates a new approach to the design of the workplace; one which is focused around supporting the individual and removing hierarchical corporate structures