Refurbishment of B-grade office space to create a vibrant workplace that encourages creativity, experimentation and innovation.

BVN Sydney

show quote
1 of 7

Details

Client
BVN
Location
BVN, 255 Pitt Street, Sydney, New South Wales, Australia
Completion
- July 2010
Services
Full Architectural Services
Size

1,900m² NLA

Description

The BVN Sydney studio is a simple reworking of a typical 1970s commercial office-floor. It is a daring move to create an interior working space using only the bones of a high-rise concrete building.

Increasingly it is accepted that spaces conducive to productive activity are open and transparent with plenty of formal and informal meeting spaces, and shared facilities. However these are simply parts of a whole, it is how they are put together that determines the ultimate feel of the space and whether it makes people want to engage in useful activity. When designing its own studio space in the Sydney Hilton Hotel complex, BVN had the added constraints imposed by a 70s floorplate containing a forest of supporting columns. By removing the cladding from the columns, their size was significantly reduced and the decision to leave the columns as built, even with builders’ penciled notes, provides an authentic level of ‘found’ detail.

The ceiling grid and tiles were removed to reveal all the services and new cable trays were inserted to carry computer and lighting cables, a bit like a large race-track, around the whole ceiling. Lighting is deliberately subdued with each work station having its own task lamp – this creates a softly dappled lighting effect throughout the studio. An elevated timber floor steps upfrom the concrete floor to form a ‘verandah’ along the Pitt Street edge, that includes a kitchen area, window benches, drop down screen and projector, television, free standing meeting tables and chairs, sofas and a foosball table.

Location

BVN, 255 Pitt Street, Sydney, New South Wales, Australia

Awards

2011
IDA Best of State Commercial Award
RAIA NSW John Verge Award for Interior Architecture

Summary

  • Transforming B-grade office space into a contemporary, vibrant workplace
  • Provision of multiple formal and informal meeting spaces with sliding doors which can be opened to the wider space or closed for privacy
  • Creation of internal ‘verandah’ houses much of the informal meeting space and provides equal access to windows and natural light
  • Central kitchen or ‘cafe’ providing the amenities of ‘home’ within the workplace
  • Carefully exposed services, bare concrete floors promote the design ‘workshop’ approach
  • Workplace reflects the organisation’s culture of creativity and experimentation towards innovation in design

Drawings