The B:HIVE has been developed as a flagship building to champion a new way of working and as the first move towards developing our new 20 year vision to create a vibrant mixed use environment at Smales Farm.
Paul Gunn, CEO, Smales Farm

B:Hive, Smales Farm

show quote
1 of 7

Details

BVN in association with Jasmax
Client
Smales Farm
Location
Smales Farm, Takapuna, Auckland, New Zealand
Completion
December 2018
Services
Full Architectural Services
Size

14,500m2 NLA

Description

The B:Hive concept has been conceived by Smales Farm as the first step in the transformation of a twentieth-century office park to a twenty-first century engaged urban hub; and as such this is a new model of office building – it is actually the antithesis of “office building” in that its genesis is to be a “place” for flexible, collaborative and community engaged work attracting start-ups, small companies and individuals. There are currently 100 individual companies in B:Hive.

The five-level building is engaged at ground level with Goodside – a new vibrant hospitality precinct designed by Izzard – which seamlessly merges into the ground floor of B:Hive and creates an energetic flow from the public realm to the interior of the building. The ground floor has been designed as a hosted events space with a large meeting forum and a range of meeting rooms available for both the Farm and the community.

The atrium is the element that enables a new work community to thrive. The connecting stair is located close to the entry, encouraging people to walk through the building rather than take the lift which is located to the edge, providing opportunities to engage, meet, observe and participate.

The floors have been designed for complete flexibility with relocatable walls located around the perimeter creating suites enabling collaborative space around the atrium for overflow and individual subscribers.

Wellness is a primary consideration of new workplaces, and mixed mode ventilation by using façade thermal chimneys is facilitated by drawing air through the atrium; a large clear skylight over the atrium enables direct sunlight to penetrate deep into the building, and the stair provides easy walking and energizing throughout the day.

Externally the building is simply clad with a glazed curtain wall with an expanded mesh sunscreen.

Location

Smales Farm, Takapuna, Auckland, New Zealand

Brief Elements

  • Building has been designed specifically for multi tenanted small / medium businesses.
  • Designed to be flexible with an agile workplace.
  • Designed to promote collaboration.
  • Architectural design utilised computational design software, 3D printing, VR technology.
  • Feature stairs in central atrium.

Consultants

BVN / Jasmax
Architect
Buller George Turkington
Structural Engineer
eCubed
Mechanical & ESD Engineer
WSP Group
Electrical & Hydraulic / Vertical Transportation / Acoustic Engineer
Xigo
Project Manager
White Associates
Quantity Surveyor
Boffa Miskell
Landscape Architect
Harrison Grierson
Civil Engineer
Lautrec
Facade Engineers
Tonkin & Taylor
Geotechnical Engineers
John Parlane
Traffic Consultant
Vaughan Smith
Planning
Holmes Fire
Fire Engineer / Fire Protection