'This proves that you can now build a leading sustainable workplace project in a regional city'
Award Magazine Vol 2 No 8 2010

Bendigo Bank

show quote
1 of 4

Details

BVN in association with Gray Puksand
Client
Bendigo Bank
Location
Bendigo Bank, Bath Lane, Bendigo, Victoria, Australia
Completion
October 2003 - September 2008
Value
$80,000,000.00
Services
Full Architectural Services 50/50 JV with Gray Puksand
Size

13,500m² NLA (Office Space )

24,000m² GFA (Includes Retail 4000m² Office 13500m² and Carpark

Description

The Bendigo Centre is the head office for retail banking organisation, Bendigo Bank. The project is an integrated building and fitout, bringing together over 1,000 staff from five different locations. The headquarters is deliberately located in central Bendigo in an effort to rejuvenate the town centre and invest in the ongoing prosperity of the city. As the town centre is a heritage precinct, a masterplan was developed to integrate the building into the existing context.

The project represents the first Green Star rated building in a regional city. The complex includes two new lanes which connect Bendigo’s Bath Lane and High Street, a new public square, boardwalk, retail stores and cafés.

Strong emphasis has been placed on creating a workplace to support the Bank’s aspirations for community, transparency and staff interaction. Designed as a low rise campus, the building has large floor plates connected by atria that flood the interior work environment with natural light. The exterior of the building features sun-shading and a palette of colours representing the reds of the existing Bendigo brick buildings and greens of the park opposite. The distinctive saw-tooth roof is orientated north to maximise daylight, while providing a dynamic form to the city’s skyline.

A separate urban art commission for the surrounding landscape of the building includes the Lyric Square interpretive art installation and a series of plinths displaying text by local historian Edith Lun describing the site’s history.

 

M031013_N61_medium

M031013_N62_medium

M031013_N42_medium

Location

Bendigo Bank, Bath Lane, Bendigo, Victoria, Australia

Awards

2009
RAIA Commercial Architecture Award
RAIA Sustainable Architecture Commendation
RAIA VIC Commercial Architecture Award
RAIA VIC Regional Prize
2010
Premier's Design Award Finalist

Summary

  • Building self for an unanticipated, substantial profit; converted into a reduced rent over 10 year lease term of the building
  • Building exterior articulated with a saw-tooth roof and bands of coloured sunscreens to create a new profile to the Bendigo skyline
  • Internal pedestrian street used as ordering device on each floor. The street traverses the length of the building, connecting the floorplates, atria and vertical circulation
  • All pedestrian streets feature timber detailing in various forms to introduce elements of warmth and tactility
  • Creation of new public spaces and retail at ground level encourage pedestrian activity
  • Responsible community development integrating with existing heritage town centre
  • One central staff entry, atria, glass walled meeting rooms, encourage interaction and visual transparency
  • Themed ‘neighbourhoods’ and colour-coded floors help to foster community and sense of belonging amongst staff
  • Long distance views and visual connection at the perimeter of the building and into the atria
  • Restoration of the degraded Bendigo Creek and provision of a green boardwalk linked to new public square

Consultants

Probuild
Builder
Gallagher Jeffs
Project Manager
McKenzie Group
Building Surveyor
Meinhardt
Structural, Civil, Mechanical, Electrical, Hydraulics, Fire and Communications consultant
Connell Wagner
Environmental Consultant
Bruce Trethowan
Heritage
Connell Mott MacDonald
Sustainability
Grogan Richards
Traffic
Scharp Design
3D Visualization
SJB Planning
Town Planning
Geoff Shaw & Associates
Land Surveyor
WT Partnership
Quantity Surveyor