"The building’s unique design mirrors ASB’s focus on innovation, teamwork and sustainability."
Barbara Chapman, CEO ASB Bank Ltd.

ASB North Wharf

show quote
1 of 6

Details

BVN in association with Jasmax
Client
Kiwi Income Property Trust in Assocation with ASB Bank
Location
12 Jellicoe Street, Auckland, New Zealand
Completion
October 2009 - August 2013
Value
$132,400,000.00
Services
Full architectural services (Base building and workplace fit-out)
Size

Seven Floors

28,000m² GFA

20,000m² NLA

1,850m² Retail

Description

Barbara Chapman, ASB CEO:

ASB North Wharf is one of the most advanced commercial buildings of its type globally. The guiding philosophy behind the building’s unique design mirrors ASB’s focus on the principles of innovation, teamwork and sustainability. The interior of ASB’s new corporate headquarters has been specifically designed to promote a sense of activity and well-being for our people. For example, physical transparency offers unobstructed views into and through the building providing a spacious, naturally-lit working environment. At the same time, the expansive design breaks down traditional workplace barriers and offers new levels of flexibility and mobility. In addition, the building’s large open atrium and wide variety of informal gathering and meeting environments naturally draw people and teams together for the sharing of information and ideas. These features combine to enable ASB people to work with each other in new ways to deliver truly unbeatable service to our customers and communities. ASB has long been known for our desire to innovate and challenge convention. Our new home, ASB North Wharf, will undoubtedly play a major role in helping us to continue to build on this heritage long into the future.

ASB North Wharf is an international benchmark in sustainable building that provides a head office for ASB Bank with an activities based workplace.
The seven-storey office block highlights a glazed multi-level walkway over a central public lane. The lane facilitates pedestrian connectivity and is the central component of an interconnected public/private space.
S0910004_N60_medium
ASB North Wharf incorporates a number of innovative environmentally sustainable strategies. The atrium functions as the building’s ‘lungs’ – cross ventilation is achieved by fresh air from the open windows in the façade being drawn up into the top of the building through a ventilating funnel.

S0910004_N177_medium

 

S0910004_N178_medium

 

S0910004_N179_medium

The light reflector on the building’s roof captures and reflects natural light deep into the building.

S0910004_N181_medium

 

The light reflector on the building’s roof captures and reflects natural light deep into the building.

S0910004_N79_medium

S0910004_N93_medium

S0910004_N94_medium

 

S0910004_N53_medium

A distinctive sunscreen on the north façade references the leaves of the Pohutukawa, a native New Zealand north island tree.

S0910004_N182_medium

S0910004_N180_medium

S0910004_N186_medium

S0910004_N67_medium

Designed from the inside out, the ASB workplace is based on a “village square” concept with themed “neighbourhoods” and a range of communal spaces. These provide a choice of work settings and inspire a sense of identity, community and transparency in line with the work culture aspirations of ASB.

 

 

 

 

Location

12 Jellicoe Street, Auckland, New Zealand

Awards

2014
New Zealand Architecture Medal
WAF High Commendation Office Buildings
RAIA Interior Architecture Award in the International category
Supreme Award - Property Council New Zealand Rider Levett Bucknall Property Industry Awards
Property Council New Zealand - Hays Commercial Office Property Award
Property Council New Zealand - merit in Resene Green Building Property Award
New Zealand Commercial Project Awards - Gold Award
NZIA Architecture Medal
NZIA Architecture Award - Interior Architecture
NZIA Architecture Award - Commercial Architecture
NZIA Architecture Award - Sustainable Architecture
NZIA Auckland Architecture Award - Sustainable Architecture
IDEA High Commendation International category

Brief Elements

  • Office space
  • Training facilities
  • Wellness Centre
  • Auditorium
  • Bank Branch
  • Under cover car park

Summary

  • Integrated base building and workplace that achieves 5 star Green Star rating - NZGBC
  • Unencumbered, flexible floorplate accommodating ABW
  • Priority given to building occupants with natural ventilation and sunlight as the cornerstones to the design. The atrium space is staggered to provide light deep into the building.
  • Sun protection computationally calculated to protect northern facade with reference to indigenous trees of the city
  • The creation of a new public laneway to encourage public pedestrian connectivity throught he site.
  • Architectural references to the industrial and natural contect of the site.

Consultants

Jasmax
In Association and Landscape
Arup in association with Babbage
Services Engineer; Mechanical, Electrical, Hydraulic
Octa and Associates
Project Manager
Buller George Turkington
Structural Engineers
Arup
ESD
Rider Levett Bucknall
Quantity Surveyor
Marshall Day
Acoustics
Holmes Fire and Safety
Fire Engineering
Vertrans
Vertical Transport
Opus
Civil Engineering
Fletcher Construction Company
Main Contractor