"What BVN did so effectively was to really get to understand our culture and then to reflect that in the design"
Andrew Pettifer - Principal, NSW Region Leader

ARUP Sydney Office Pilot

show quote
1 of 6

Details

Client
Arup
Location
10/201 Kent Street, Sydney, New South Wales, Australia
Completion
June 2014 - March 2015
Services
Full Architectural Services

Description

From Workplace to Workshop; the new model for Arup experiments with Activity Based Working (ABW) and creates hackable innovation space at the heart of the business.

BVN was commissioned to work with Arup to create a pilot work environment within their existing tenancy that would inform their future move in 2018 to new premises and new ways of working.

Arup is recognised as one of the leading engineering practices globally and are renowned for their innovative thinking. Recognising their current space no longer reflected who they are, stifled innovative thinking and collaboration, they wanted to create some experimental spaces that would enable their people to test new ways of working and broaden their outlook of possibilities.

BVN sought to find a model for spaces and ways of working that are peculiar to ARUP and responded to staff feedback. The Workshop is the centre piece to the future model. A space which encourages clients, staff and community to collaborate, experiment, discuss, build, research and impart knowledge. An innovative engineering firm should be more than conventional desks, computer screens and traditional meeting rooms, they need to have spaces where new digital technologies such as Augmented Reality can be used, spaces which enable collaboration of large teams over digital building models and importantly a place which draws together the global initiatives and research of Arup University into the heart of the business.

The Workshop includes two highly flexible studio spaces with writable surfaces, projection and large polycarbonate garage doors that open to the collaboration space at the centre of the Workshop. It also incorporates a 3D Print Hut, model making table, library, big format suspended presentation screens, flexible movable tables, large kitchen table and picnic huts. The custom graphic overlay based on traditional factory markings reinforces the concept of Workshop. The furniture and huts were designed collaboratively with Koskela, which resulted in unique pieces for the space. Importantly, the Workshop is designed to be reconfigured, hackable and constantly changing.

The second part of the pilot project experiments with ABW for the most mobile group within Arup, Consulting. The ABW trial space, directly adjacent to the Workshop, comprises a variety of different types of workpoints including sit-stand, bench, booths and clusters. In addition, collaborative spaces around screens and huddle lounges are incorporated onto the floor. The quiet workspace is clustered into the Den, a timber lined library with focussed lighting, lounge seats, and long tables. Furniture was supplied by 3 suppliers providing Arup the opportunity to trial a broad range of different furniture.

Location

10/201 Kent Street, Sydney, New South Wales, Australia

Summary

  • New collaboration space as a Workshop
  • ABW trial for engineering practice
  • Sit to stand work desks
  • Custom designed graphic overlay
  • Furniture designed collaboratively for Workshop space with Koskela

Consultants

Arup
Client
Exceed Construction Management Pty Ltd
Contractor
Koskela
Furniture Supplier