"Our new offices offer a dynamic and modern experience to our clients and staff"
Grant Fuzi, Managing Partner, Allen & Overy

Allen and Overy

show quote
1 of 5

Details

Client
Allen & Overy
Location
85 Castlereagh Street, Sydney, New South Wales, Australia
Completion
November 2010 - December 2011
Services
Full Architectural Services
Size

4,500m² NLA

Description

Legal workplace design that reflects the firm’s fresh, youthful culture and enables greater client integration.

The Allen & Overy Sydney workplace is the first bespoke Australian office for the global law firm. Deliberately located outside the legal precinct, the office occupies three floors of the Westfield Castlereagh Street complex. A driving factor of the workplace design was to reflect the firm’s fresh and youthful culture, a point of difference in the traditional legal sector.

The design maintains a cellular office environment for legal staff, while offering high visibility and collaborative break out areas. The egg-shaped floorplan of the workplace is split by a central ‘street’ on all three levels. This allows direct connection from the western lift lobby to the dramatic harbour and park views on the eastern end.

Two steel staircases connect the three levels of the street. As an integrated fit-out with the base building, the stairs were craned into place during building construction. The stair and void also facilitate greater client integration than normally experienced in a legal office. Clients are afforded access to meeting rooms, the staff library and café as well as visual connection with the workspace, while maintaining requirements for security and confidentiality. This transparency enables a stronger client – lawyer understanding and relationship.

The building incorporates semi-industrial materials, instead of traditional corporate finishes, reinforcing the firm’s youthful culture.

S1011004_N22_medium

Location

85 Castlereagh Street, Sydney, New South Wales, Australia

Brief Elements

  • Central streets and stair provide greater connection and visibility between staff and clients
  • Short one-week time frame from commission to construction; major decisions e.g. positioning of voids resolved quickly

Summary

  • Semi-industrial materials (CFC sheet for wall, floor and ceiling finishes and treated black steel stair) instead of conventional legal palette, provide fresh, youthful office design
  • Central streets and stair provide greater connection and visibility between staff and clients
  • Short one-week time frame from commission to construction; major decisions e.g. positioning of voids resolved quickly

Consultants

Allen & Overy
Client
Wilson Management - Leigh Wilson
Project Manager
Medland Metropolis
Mechanical, Hydraulic, and Lighting Engineering
Acoustic Logic
Acoustics Engineering
FEP
Fire Protection
WT Partnership
Cost Consultant
Northrop
Structural Engineering
Steve Watson & Partners
Private Certifier
Noisebox
AV Engineering
Cini Little Australia
Commercial Kitchen